maanantai 7. lokakuuta 2013

Suomen UE-sivustot vuosina 1997-2013 osa II

Suomen UE-forum Q-elements oli perustettu syyskuussa 2005 ja se alkoi tavoittaa useampia harrastajia. Myös suurin osa esilläolevista sivustoista ja kuvamateriaalista oli jatkossa helpompaa tavoittaa foorumin kautta. Siinä missä toimivia UE-sivuja oli 2000-luvun alussa vain kourallinen, kasvoi sivustojen ja käsillä olevan materiaalin määrä vuosikymmenen loppua kohden kiihtyvällä tahdilla.

Etenkin vuodet 2006-2008 näkivät usean UE-saitin synnyn. Se oli uusien sivustojen ja myös valmiiden kuvagallerioiden yleistymisen kulta-aikaa. Suomeksi tuotettu Kuvat.fi tarjosi huokeaan hintaan paljon kuvavarastotilaa. Samoin ilmaiset Flickr ja Picasa-kuvapalvelu vetivät UE-väkeä puoleensa. Osaltaan ne saattoivat myös verottaa itserakennettujen sivustojen syntyä. Toisaalta nekin, jotka eivät koodaamista tai sivustojen rakentamista hallinneet, saattoivat jakaa kuvia ja seikkailujansa Internetissä.

Foorumin perustamisen jälkeen julkaistiin muuan muassa aarne.org, Digipaul, Fotoni.org, HolgaRocks, viikate.fi ja After Images. Esimerkiksi HolgaRocks, Fotoni.org ja viikate.fi eivät olleet täysipanoisia UE-sivustoja vaan niille oli luotu oma erillinen osionsa. 2006 vuonna ilmestyneet sivustot jäivät myös lyhytikäisiksi lukuunottamatta turkulaisen valokuvaajan Markus Lehdon Fotoni.orgia ja porilaista After Imagesia, jonka kehitystyö jäi naispuolisen luojansa Nekun mukaan perheenlisäyksen vuoksi. Toinen säilynyt jäänne siltä ajalta on myös Digipaulin 7:n UE-kohteen galleria.

Seuraavana parina vuonna ilmaantui sellaisia sivustoja, joista vielä moni on säilynyt muodossa tai toisessa tähän päivään asti. Sivustojen kohdemäärissä nähtiin suuria lisäyksiä. Myös ulkomaista kuvasatoa esiintyi etenevässä määrin etenkin Aikamatkassa sekä TreStalkersien sivustolla.

Autiot & Unohdetut (2007-)

Luonto- ja autioiden rakennusten valokuvaajana tunnettu forssalainen Petri Volanen aloitti autioituvan maaseudun kuvaamisen vuonna 2004. Kolme vuotta myöhemmin tammikuussa Volanen julkaisi sivustonsa nimellä Autiot & Unohdetut. Sen aikaisella kotisivuohjelma Microsoft Frontpagella rakennettu sivusto on edelleen alkuperäisasussaan, mutta päivityksiä tulee edelleen tasaiseen tahtiin. Pääasiassa kotiseutunsa autiotaloja ja niiden sisältöä yksityiskohtaisesti esittelevät ja suurella vaivalla viritetyt HDR-kuvat ovat saaneet runsaasti kiitosta ja huomiota.

Urban Paradisesta Aikamatkaan (2007-)

Huhtikuussa 2007 aloitti vasta 13-vuotias pirkanmaalainen, Sebastian Stenvall, mittavan julkaisu-urakkansa esittelemällä Urban Paradisen. Vaikka Urban Paradise jäikin vain yhden vuoden projektiksi, Stenvall julkaisi valmismallisen kuvavaraston 2008, jossa taidonnäytteitä pidettiin edelleen esillä. Urban Paradisea viilatumpi sivusto Aikamatka.net julkaistiin kuitenkin heti saman vuoden lopulla. Pohjatonta tarmoa ja intoa puhkunut nuori seikkailija vei kohdepäivitykset uudelle tasolle. Uusia kohteita julkaistiin ennennäkemätöntä tahtia. Pelkästään muualla Euroopassa kuvattuja kohteita oli jo kymmenittäin. Pääasiassa hylättyä teollisuutta ja autiotaloja sisältävä sivusto on materiaalin määrässä Suomen kärkeä. Vuoden 2009 lopulla päivitykset hyytyivät. Tänä vuonna Sebastian Stenvall antoi kuitenkin vinkkiä sivuston mahdollisesta uudistamisesta.

Urban Paradisen päävalikko vuodelta 2007.
Unohdetut (2007-2009)

Ylöjärveltä kotoisin Roni-nimimerkin taakse verhoutunut harrastaja esitteli Suomen UE-foorumilla sivustonsa Unohdetut elokuussa 2007. Pirkanmaan kohteisiin aluksi painottunut sivusto laajeni pikaisesti. Suomeksi laaditulla sivustolla ei esitelty kohteiden taustoja eikä kuvien laatuunkaan usein panostettu, joka mahdollisti nopean päivitystahdin. Parhaimmillaan päivitystahti olikin vertaansa vailla. Kohteiden karttuessa kohdetyypit kategorisoitiin 2008 luonteensa mukaan. Seuraavana vuonna sivuston sisältö vedettiin pois näkyviltä ilman ennakkovaroitusta.

TreStalkers (2007-)

Peräti neljäs samana vuonna ilmestynyt hämäläissivusto oli www.TreStalkers.com. Jo entuudestaan omat sivut perustaneet Nila, Mortus sekä Wormwood olivat lyöttäytyneet yhteen vuonna 2006 ja tarvitsivat uusia sivujansa varten nimen. Näin syntyi maanpinnan alapuolisiin- sekä sotilaskohteisiin keskittyvä tamperelaispohjainen ryhmä nimeltä TreStalkers. Sivuston ulkoasusta vastasi Wormwood ja kuvasarjat luotiin valmisgalleria SimpleViewerillä, josta tuli sittemmin tuli suosittu muillakin suomalaisilla UE-sivustoilla. Vuonna 2007 TreStalkersiin liittyi neljäs jäsen, myöskin tamperelainen c8h11no2. Näyttävää ja hämyistä tyyliä edustava poppoo loi vahvan maineen ja on edelleen aktiivinen, vaikka itse sivuston viimeinen päivitys on marraskuulta 2009.

TreStalkkerien ensimmäinen julkaistu kohde on syyskuulta 2007, suurta kiinnostusta herättänyt, The Grotto.

Marraskuussa 2007 nähtiin salolainen tekele, PasiZ:n ja Ripen,  UrbanExp - Unelmia ja toimistohommia. Muutaman kohteen sivusto ei käytännössä koskaan päivittynyt, vaikka vielä 2009 sivustolla uutisoitiin tulevasta Road tripistä. Loppuvuoden viimeinen uusi sivusto oli porilainen tekele, kuvataiteilija Timo Penttilän, Modern crypts. Senkin elinkaari jäi lyhyeksi.

Osa 1 (1997-2005)
Osa 3 (2008-2013)

2 kommenttia:

 1. Hei!
  Haluaisin oikaista tuota After Images-nimisen sivuston tietoja. Sivusto ei ollut Timo Penttilän ylläpitämä vaan omani. Olen porilainen kuvataiteilija (naispuolinen :D ) ja AI-sivuston ylläpito tosiaan jämähti kolmeen kohteeseen. Syynä taisi olla perheenlisäys mikä hieman vaikeutti projektia. Sittemmin olen ylläpitänyt Kotiseutu- nimistä valokuvablogia:

  http://kotiseutunisatakunta.blogspot.fi/

  missä osin myös hylättyjä kohteita. Nimen linkistä löytyy myös uusin blogini joka keskittyy jonkinlaiseen periferiaseikkailuun.

  Terveisin VS (alias Nekku>Q-elements)

  Kiitos tänne mielenkiintoisesta blogista jonka vasta äsken löysin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta. Tämähän pistää osan teksteistä kokonaan uusiksi. Tällaista tämä on, kun alkaa väsäämään historiikkia asioista, joista ei ole paljoakaan tietoa. Hyvä siis, että puutuit epäkohtaan. Lupaan korjata tiedot ensi viikon alussa.

   Hauskaa, että toiminta kohdallasi on jatkunut. Aion selata ja seurata blogiasi vielä paremmalla ajalla.

   Poista