tiistai 20. tammikuuta 2015

7 syytä harrastaa UE:ta pähkinänkuoressa

"Ei kannata pelätä tai jää hyvä elämä elämättä". Koska onnettomuuksista, turismista ja muista riskeistä on varoiteltu tämänkin blogin puitteissa jo yllin kyllin, vastapainoksi on hyvä tarkastella harrastuksen positiivisia vaikutuksia.

Hylätyistä rakennuksista ja joutomaista kicksinsä saavat ovat saaneet ennen helposti oudoksuvia katseita osakseen. Vaikka ajat ovat muuttumassa ja UE-harrastuksena on kasvamaan päin, joutuu autonraadoista, autiotaloista ja viemäreistä viehättyvä yhä perustelemaan kiinnostustaan ja motiivejaan. Syitä, ja hyviä sellaisia, on useita harrastamiselle ja sen aloittamiselle. Syrjäseutu on listannut muutaman olennaiseksi katsomansa seikan seuraavalla tavalla...

Harrastuksella on seikkailijalle paljon annettavaa.

1. Ympäristön hahmottaminen

Urbaanit löytöretkeilijät pääsevät seikkailuissaan kurkistamaan kontrolloidun yhteiskunnan kulissien taakse, sen hylkäämien, kelkasta tipahtaneiden rakenteiden ja tilojen todellisuuteen. Samalla harrastajat pääsevät tutustumaan myös kaupungin ylläpitämiseen erilaisten huoltotilojen, tunnelien ja viemäreiden kautta. Kokonaiskuva kaupungin toiminnoista täydentyy ja seikkailija oppii ymmärtämään paremmin asioiden syy-seuraus-suhteita. Asioita kuten mitä jätevedelle tapahtuu tai miksi rakennuksia hylätään ja mitä niille käy sen jälkeen. Tutkimusten ja seikkailujen siivittämänä harrastajalle kehittyy toiminta-alueellaan myös täyteläisempi paikallistuntemus. Paikat ja alueet kartalla eivät enää hahmotu pelkästään kadunniminä, kaupunginosina tai tuntemattomina läntteinä kartalla, vaan puskia myöten tutuksi tulleina kotiseutuina.

2. Historia ja sen ymmärtäminen

Urbaani tutkimusmatkailu on osaksi myös menneisyyteen tutustumista. Vanhat ja hyvinsäilyneet kohteet ovat kuin matka toiseen aikaan. Tutkimusmatkailijat voivat havainnoida näissä paikoissa historiaa sen kaunistelemattomassa muodossa. Toisin kuin museoissa, niitä ei ole varta vasten kokoelmamaisesti laitettu esille lasikaappeihin ja katselijan ulottumattomiin. Rajoittamattoman tarkastelun ja koskettelun kautta voi tutkija luoda omakohtaisemman ja läheisemmän suhteen menneisyyteen. Urbaanit tutkimusmatkailijat penkovat myös löytämiensä kohteiden taustoja muun muassa kirjojen ja vanhojen kuvien kautta syventäen kokemusta entuudestaan.

3. Tutkimusmatkailu on elämys

Arjesta irtaantuminen ja elämykset ovat ihmisluonnon hyvinvoinnille välttämättömiä. Urbaani tutkimusmatkailu vie seikkailijan huomion. Seikkailija elää retkellään hetkessä ja joutuu unohtamaan maalliset murheet. Ajantaju on helppo menettää. UE-kohteet ovat vastakohtia ihmisten luomille aktiivisille ympäristöille, joita hallitaan laein ja säännöin. UE-retki on vapautta toimia mielensä mukaan, valita reittinsä, aikataulunsa ja toimintatapansa. Se on luontoretkeen verrattava kokemus kaikessa villeydessään ja yllättävyydessään. Se on myös vastapainoa arkielämälle. Seikkailu voi olla parhaimmillaan terapeuttinen kokemus.

Hiljentymistä. (Kuva: Heikki)
4. Ekologista ja edullista matkailua

Urbaani tutkimusmatkailu tarjoaa edulliset puitteet harrastukselle, sillä sen harjoittaminen ei vaadi pitkiä matkoja, aikoja eikä varoja tai varustusta. Sen voi aloittaa nollabudjetilla. Eksotiikkaa, jotain vierasta ja tuntematonta, voi löytyä omilta kotikulmilta, mikä tekee harrastuksesta ekologista lähimatkailua.

5. Toisenlaista estetiikkaa

Estetiikka ei ole yksioikoinen asia. Urbaani tutkimusmatkailija huomaa kauneutta sielläkin, missä valtavirta ei sitä oivalla. Ruosteessa, rosoisuudessa, hauraudessa, väliaikaisuudessa ja jonkin loppumisessa voi olla jotain surullista, mutta myös kaunista. Urbaanit löytöretkeilijät ovat kääntäneet kaiken sen voimavaraksi, inspiraation lähteeksi ja välittävät havaintojaan muille valokuvin ja videoin.

6. Etsiminen pitää mielen vireänä

Nippelitiedolla kyllästetty nykymaailma, josta mysteerit ovat katoamassa, on kaupallisten elämystehtailijoiden valtakunta. Elämyspaketit ja extreme-harrastukset tarjoavat valmiita seikkailuja valvotuissa puitteissa valuuttaa vastaan. Urbaanit löytöretkeilijät tietyllä tapaa kapinoivat tasapäistämistä ja helppoutta vastaan luomalla omat, yksilölliset seikkailunsa. Urbaani löytöretkeily harjoittaa yhä uudelleen harrastajan kykyä tehdä itsenäisiä päätöksiä ja vastuun ottamista teoistaan kohteissa, joissa arkiympäristön yleiset lainalaisuudet eivät välttämättä päde.

7. Pyyteetöntä dokumentaatiota

Lukemattomia kohteita on kadonnut ja katoaa edelleen ajan saatossa. Näitä kohteita ovat harrastajat tallentaneet filmille ja muistikorteillensa. Näihin kohteisiin lukeutuu niin historiallisesti merkittävät kuin vaatimattomammatkin kohteet. Nekin, joiden arvoa ei ehkä vielä nykypäivänä tunnusteta. Dokumentointi painottuu usein kohteiden viimeisiin hetkiin, mutta samalla myös dokumentoidaan tietyn aikakauden näkymiä ja kulttuuria.

Dokumentoimassa vanhaa tehdasta sen alennustilassa. (Kuva: Marko Leppänen)

Linkki:

Esoteerisen maantieteen blogissa syväluotaava katsaus samasta aiheesta.

Mitä urbaani tutkimusmatkailu antaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti