perjantai 6. helmikuuta 2015

Linkit: 30 maailman hienointa hylättyä paikkaa

Aika ajoin Internetissä kiertävät linkit maailman "hienoimmista" hylätyistä kohteista. Niitä on useita. Tyypillisesti linkkilistoille on kertynyt kohteita noin 30-40, joista jokaisesta on yksi kuva sekä lauseen pituinen kuvateksti, jossa kerrotaan mahdollisesti kohteen sijainti maan tai kaupungin tarkkuudella sekä kohteen entinen käyttötarkoitus. Kuvat on kerätty monipuolisesti ympäri maailmaa sijaitsevista kohteista. Niitä löytyy hylyistä aina kokonaisiin aavekaupunkeihin asti.

Tietyt kohteet ja kuvat toistuu useissa linkeissä kuten esimerkiksi hylätty mylly Sorrentossa Italiassa, kommunistien päämaja Bulgariassa, uponnut jahti Antarktiksella, Maunsellin ilmatorjuntalinnakkeet Englannin rannikolla, Michigan rautatieasema Detroitissa, City Hall-metroasema New Yorkissa, Sanzhin UFO-talot Taiwanissa, Chemin de fer Petite-rautatielinja Pariisissa, autojen hautausmaa Belgiassa, St. Etiennen kirkko Ranskassa, Varoshan aavekaupunki Kyproksella, Częstochowan junavarikko Puolassa, Nara Dreamland-huvipuisto Japanissa, Kolmanskopin kummituskaupunki Namibiassa, vetureiden hautausmaa Boliviassa, Angkor Wat Kamputseassa, Ryugyong hotelli Pohjois-Koreassa, jättimäinen lauhdeputki Belgiassa ja SS American hylky Kanarialla - vain muutamia mainitakseni. Jopa Titanic on päässyt usealle listalle, vaikka kohde on lähes saavuttamaton.

Olkoon sitten kyseessä lista upeimmista, karmivimmista tai uskomattomimmista hylätyistä paikoista, taatut vakiokohteet lähes jokaisella listalla ovat ainakin entinen autoteollisuuskaupunki Detroit Yhdysvalloissa, Chernobylin ydinonnettomuuskaupunki Pripyat Ukrainassa, Hashiman kaivossaari kaupunkeineen Japanissa.

Hashiman saari, Japani. (Kuva: Wikipedia)
Näitä ensimmäistä kertaa silmäilevälle vaikutus voi olla avartava, sillä kuvat valikoitu eräistä planeettamme erikoisimmista ja eksoottisimmista paikoista. Ne ovat omiaan herättämään kytevän rappion kaipuun ihmisissä. Niissä ihmisissä, joille hylätyt paikat aiheena on entuudestaan jäänyt vieraaksi. Hyvässä lykyssä ne voivat jopa toimia kimmokkeena omatoimiselle seikkailulle.

Linkkien ja kuvasarjojen todellisuus iskeytyy kuitenkin vasten kasvoja ennen pitkää. Kohteesta kertova yksittäinen kuva esittää usein romantisoidun, todellisuutta kaunistelevan kuvan. Niin kuin UE-kuvillakin on yleensä tapana. Linkeissä nähdyt hylätyt paikat ovat harvoin mitään löytäjäänsä odottavia koskemattomia aarteita. Tuskin edes todellisesti hylättyjäkään. Ne ovat tulleet tutuiksi jo sadoille, tuhansille tai pahimmillaan sadoilletuhansille turisteille vähintäänkin linkkien kuvissa jo esiintyneenä.

Detroitin autioituvaa kaupunkia. (Kuva: Wikipedia)
Urbaanin löytöretkeilijän näkökulmasta linkkien kohteiden valintaperusteet on helppo asettaa kyseenalaiseksi. Kohteiden luonnetta, historiaa, haastavuutta tärkeämpää vaikuttaa olevan itse kuva ja näyttävyys, ehkä jopa tunnettuvuus. Joillain listoilla esiintyy myös väitetty suomalainen kohde, "Island home", jonka sijainnin todenperäisyys epäilyttää alan harrastajia. Voiko Hashimasta (007 Skyfall-elokuvassa esiintyneestä saaresta), Angkor Watista tai Pripyatista puhua enää edes hylättyinä paikkoina, kun ne ovat valjastettuna turismin tuomille rahavirroille? Mutta jos nämä eivät ole maailman hienoimpia hylättyjä paikkoja, mitkä sitten ovat?

On silti syytä muistaa, että hylätyt paikat kiehtovat ihmiskuntaa laajemminkin. Ei pelkästään UE-harrastajia. Listat ovat luultavasti laadittu toimijoiden osalta, joiden lähtökohdat eivät ole yksinomaan urbaanissa löytöretkeilyssä eikä täten parhaiden UE-kohteiden esittely liene listojen tarkoituskaan. Yhä uudelleen kierrätetyt, toinen toistaan muistuttavat kuvasarjat kuuluvat pikemminkin Internetin tarjoamaan loputtoman viihdekategorian vuolaaseen virtaan, johon ei kuulukaan suhtautua suurella vakavuudella. Listat maailman hienoimmista hylätyistä kohteista ovat rappioromantiikan nälkäisten pikaruokaa, joka täyttää vain hätäisimpien tarpeet. Listojen homogeenisyyden vuoksi voikin kyynisesti todeta: kun olet nähnyt yhden listan, olet nähnyt ne kaikki. Entä mitä olivatkaan ne hienoimmat kohteet? Kenties ne ovatkin niitä, jotka löydetään itse, ja ne, joista muut eivät tiedä...

Linkit:

Suomalaiset sivustot:

Vivas.fi - 33 kauneinta hylättyä paikkaa maapallolla

Metropoli.net - maailman kauneimmat hylätyt paikat

Ulkomaalaiset sivustot:

distractify.com - 40 most breathtaking abandoned places

distractify.com - 38 the most spectacular abandoned places

imgur.com - The 33 Most Beautiful Abandoned Places In The World

buzzfeed.com - the 33 most beautiful abandoned places in the world

boredpanda.com - 31 abandoned places

9gag.com - the 33 most beautiful abandoned places in the world

Useampia ja muista hieman poikkeavia TOP-listoja tarjoaa Urban Ghosts Media:

www.urbanghostsmedia.com - top lists

Maunsellin linnakkeet. (Kuva: Wikipedia)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti