Väestönsuojan hätäpoistumistien reitti osoittautui vesiperäksi. |
Kävelin keskustan kapeita kujia kohti Rotermannia. Lähes 200-vuotista ja massiivista teollisuusaluetta. Sen vanhat kalkkikivipintaiset teollisuusrakennukset luovat kaupunkiin oman persoonallisen ilmeen. Näissä samoissa maisemissa kuvattiin osittain Stalker. Venäläisen Andrei Tarkovskin ohjaama kulttileffa vuodelta 1979. Elokuva tihkuu rappioromantiikkaa. Maisemat ovat muuttuneet niistä ajoista. Viro on itsenäistynyt ja Tallinnaan on noussut pilvenpiirtäjiä. Ne kertovat vaurastumisesta. Viime vuosina Rotermannin aluetta on muutettu kauppakeskukseksi. Entisissä tehdastiloissa on nyt merkkiliikkeitä, ravintoloita ja toimistoja. Joskin rakennustyöt olivat osittain vielä kesken.
Olin muutaman vuoden tarkkaillut alueen kehitystä aina Tallinnassa vieraillessani. Jopa vieraillut sen muutamissa hylätyissä sopukoissa, jotka nekin olivat usein laudattujen ikkunoiden takana ja vaativat kiipeilyä tai ujuttautumista jostain pienestä raosta. Kunnostus- ja jälleenrakennustöitä kyllä tehtiin, mutta hommat etenivät minun nähdäkseni kovin verkkaisesti. Päivemmällä huomasin yhden teollisuusrakennuksen oven olleen auki. Otin sen nyt määränpääksi.
Rakennusten hylätyt osat ovat roskien ja ulosteen peittämiä. |
Kurkistin sisään. Näin hallin, jonka toinen puolisko peittyi pimeyteen. Vastapäätä olevasta avoimesta oviaukosta hohkasi katuvalojen loistetta. Se valaisi hallin lähintä seinää, josta erottui toinen mustaa hohkava oviaukko. Se oli seuraavan siirtoni ilmeisin vaihtoehto, sillä tiesin kadun puolella olevalla pihalla säilytettävän rakennustarvikkeita. Se puoli oli myös täysin suojaton vilkkaalle tielle päin. Missään nimessä en halunnut jäädä kiinni varkaaksi epäiltynä vieraassa maassa, jossa suhtautuminen puolihylätyissä paikoissa, puhumattakaan rakennustyömailla, seikkaileviin nuoriin miehiin olisi vähintäänkin tuntematon. Näistä ajankohtaisista, päätä askarruttavista kysymyksistä huolimatta jatkoin matkaani sille toiselle, pimeämmälle ovelle.
Hiivin oviaukolle. Alla hiekanmuruset, mahdollinen purkujäte, rahisi jälleen ikävästi. Jokainen ääni ikään kuin kaikui kovana korvissani, vaikka ulkopuolelta moisien äänien havaitseminen olikin mitä todennäköisimmin mahdotonta. Kuljin niin varovaisesti ja hiljaa kuin mahdollisesti. Tulin rappukäytävään. Taskulampun käyttäminen oli edelleen suljettu vaihtoehto. Se, jos mikä, oli mahdollista havaita ulkopuoleltakin. Silmäni oli kuitenkin jo sopeutuneet pimeään. Jostain yläkerroksista kajasti heikkoa valoa.
Nousin kerros kerrokselta. Olin puristanut taskulampun valopään nyrkkiini niin, että valo pääsi vaivoin sormieni välistä. Sen turvin näin, mihin astuin. Kerroksissa oli pieniä huoneita, joista irtaimisto oli viety. Edes roskaa ei ollut mainittavasti toisin kuin yleensä todella hylätyissä paikoissa. Tilat olivat niin sanotusti siivotut. Kolmanteen kerrokseen noustuani tähyilin ikkunoista tarkemmin ulos. Vastapuolella oli asuttu kerrostalo ja toisella laidalla vilkas autotie. Nousin vielä kerroksen ja totesin katon puuttuvan kokonaisuudessaan. Kerroksessa ei ollut huoneita. Vain yksi avoin tila, joka makasi taivasalla.
Ylin kerros oli vailla kattoa. |
Kulkuyhteys teollisuuskompleksin muuhun hylättyyn osaan oli katkaistu. Ainoa mahdollisuuteni oli palata takaisin samaa reittiä. Liikuin nyt entistä varovaisemmin ja toivoin, että vartija ei ollut saanut vihiä luvattomasta liikkujasta. Liikuin kohti rappukäytävää samalla mahdollisimman ripeästi, mutta ääniä välttäen. Hetkittäin pysähdyin kuuntelemaan, että olisiko vartija lähtenyt kierrokselle rakennuksen suuntaan. Kerroksen laskeuduttuani kuulin kuinka auto kurvasi pihaan ja sammutti moottorin. Ovet avautuivat ja hetken perästä paiskastiin kiinni. Äänet kuuluivat piinaavan läheltä. Jähmetyn paikoilleni keskittyen ääniin. Kuulin kaksin verroin askeleita, jotka kuitenkin kaikkosivat hiljalleen toiseen suuntaan.
Teollisuuskortteli yläkerroksista nähtynä. |
Turisteja ja ravintoloita vanhalla teollisuusalueella. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti