perjantai 19. heinäkuuta 2013

Linkit: EnglishRussia ja venäjänkieliset sivustot

Niin kuin UE-sivustojen kanssa monesti, niiden elämänsykli ei ole pitkä. Yksi syntyy ja toinen lopettaa. Niin se on myös Venäjällä. Olen kerännyt tähän muutaman toistaiseksi toiminnassa olevan sivuston, joka on herättänyt huomiota kattavuudellaan tai poikkeuksellisen hienolla ilmeellä.

Suuri osa hylätyistä kohteista venäjänkielisissä maissa on romahtaneen Neuvostoliiton peruja.
Yksi eniten linkatuista lienee elokuussa 2006 perustettu kuvablogi EnglishRussia.com, joka oli alkuun yhden miehen blogi. Miehen, joka oli tyytymätön Venäjän lehdistön rajattuun uutisantiin ja päätti perustaa blogin korjaamaan näitä puutteita. Salamyhkäinen ja niskoitteleva Venäjä ja sen kulttuuri on pitkään ollut pimennossa ja hankalasti saavutettavissa jo kielensäkin ansiosta. Erikoiset tapahtumat ja uutiset saavuttivat englanninkielen ansiosta länsimaisetkin lukijat ja sivustosta tuli vuodessa megahitti. Nykyään massayleisön keräävä blogi on saanut suitsutusta maailman mediassa. Vaikka EnglishRussia keskittyy venäjänkielisten maiden maanläheisempiin ja poikkeuksellisempiin uutisiin, on sillä kuten yleensä entisillä Neuvostovalloilla paljon annettavaa myös UE:lle.

Hyvä ja helppo tapa löytää rappioromanttisemmat bloggaukset on lisätä sana abandoned tageihin:
http://englishrussia.com/tag/abandoned/

Vaikuttavan kattava foorumityyppinen sivusto urban3p project tuhansine kohteineen. Kielimuurin vuoksi tutustuminen saattaa olla vaivalloista. Rekisteröinti on tehty hankalaksi:
http://urban3p.ru/

Toinen vaikuttavan oloinen foorumityyppinen sivusto swalker.org, mutta edellisen tapaan hieman hankala tutustuttava kielitaidottomana. Siltikin kuvamateriaali on ajoittain mykistävää:
http://swalker.org/

URBEX.ru on 5 nuoren miehen ylläpitämä erittäin informatiivinen UE-sivusto, jossa linkkejä myös muille venäläisille alan sivustoille:
http://urbex.ru/

2009 perustettu ukrainalaisen general_kosmosan kuvablogi on kohtuullisen vaivaton selattava. Kuvat on viimeisen päälle laadukkaita:
http://general-kosmosa.livejournal.com/

Muutaman henkilön ylläpitämä Meridian´28, sotahistoriaan painottuva kuvablogi sisältää myös muita pitkälle raunioituneita kohteita. Materiaalia on kertynyt vuodesta 2008.
http://www.meridian28.com/

Ei tässä varmastikaan ollut kaikki maininnan arvoiset. Vain Syrjäseudun haaviin jääneet. Sivustoja ja blogeja on lopulta lukemattomia niin kuin kohteita entisen Neuvostoliiton alueilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti