"Ota vain valokuvia, jätä vain jalanjälkiä". Yhdysvaltalaisen ympäristöjärjestön Sierra Clubin motosta on tullut urbaanin tutkimusmatkailun, eli urbexin, yleisesti hyväksi havaittu eettinen ohjenuora. Eikä suotta. Verrattain nuoressa iässä, 31-vuotiaana syöpään kuollut Ninjalicious,
Jeff Chapman, peräänkuulutti muiden kaltaistensa tavoin moton sanomaa UE-raamatuksi muodostuneessa kirjassaan
Access All Areas.
|
Ninjalicious julkaisi AAA:n hieman ennen menehtymistään vuonna 2005. |
Vuonna 2005 julkaistussa kirjassaan Ninjalicious kehotti urbaaneja löytöretkeilijöitä valitsemaan retkikumppaninsa perusteilla, joita olivat muun muassa vahva omatunto ja kunnioitus kohteita kohtaan. Tämä sisällytti sen, ettei kohteilla mitään turmeltaisi, rikottaisi, otettaisi eikä roskattaisi, sillä kohteet ovat kaikille yhteisiä. Siellä vahingollinen toiminta olisi myös muilta pois. Kiinnijäädessä vaikutukset voisivat ulottua koko UE-skeneen ja mielikuvaan, mikä ulkopuolisilla on harrastajista. Siksi Ninjalicious varoitti harrastamasta vieraiden henkilöiden kanssa, joita ei tuntisi ja joihin ei luottaisi. Kuten Ninjalicious sen totesi, urbaanissa löytöretkeilyssä ei ole kyse itse kohteesta tai sen sisältämistä esineistä vaan seikkailusta ja jännityksestä.
|
Ilkivallan harjoittaminen on useinmiten keskenkasvuisten hommaa. |
Omakohtaisesti olen eettisten sääntöjen rikkomisen kokenut karvaasti. Harrastuksen alkuvaiheissa kaikessa innostuksessa napattu homeinen väestönsuojapeite koitui lopulta terveysriskin lisäksi kalliiksi vahingonkorvausten myötä. Edes tarpeettominkaan esine ei ollut arvoton lain ja tuomarin edessä, kun sen oikein asetteli. Se, että juttu meni niinkin pitkälle johtui toki pitkälti muista syistä. Kuten siitä, että vielä varastokäytössä olleessa väestönsuojassa oli aikaisemmin vandaalit käyneet pirstomassa paikkoja. Tarinassa on paljon yksityiskohtia, joiden perusteella olisi pitänyt perääntyä jo paljon aikaisemmin kohteelta. Jätän ne kuitenkin mainitsematta, koska tapaukseen liittyy muitakin asianomaisia. Sen antama opetus olkoon kuitenkin esimerkkinä itselleni ja varoituksena muille. Yksi niistä on se, että tiettyihin kohteisiin menemiseen liittyvä epämukavuuden tunne kannattaa ottaa vakavasti. Säännöt ja rajat itselle sekä reissukumppaneille kannattaa asettaa jo ennen retkeä.
|
Valokuvan ottaminen on pätevä matkamuisto ja todiste kohteessa vierailusta. (Kuva: Heikki) |
Toinen harrastuksen alkuaikoihin liittyvä itse koettu epäeettinen asia, joka silloin tuntui jotenkin "coolilta", oli sorkkaraudan mukanapitäminen. En sellaista koskaan onneksi omistanut, mutta se liitetään helposti pikkupahiksien ihannointiin. Sellaista pientä kapinointia, joka vetoaa nuoreen mieheen. Joskus tästä kysymyksiäherättävästä työvälineestä on ollut puhetta foorumilla ja jossain ulkomaisilla Youtube-videoilla se on heilunutkin. Mutta Herran nimessä älkää käyttäkö sitä! Epäeettisemmäksi ei tästä enää voi harrastuksen mainetta viedä kuin käyttämällä väkivaltaa sisäänpääsemiseksi. Pelkästään sen mukanakantaminen kohteeseen on jo tarpeeksi nostattamaan epäsuotuisia mielikuvia harrastuksen laadusta. Sama pätee myös muihin työkaluihin. Niin matkamuistoja mukaanotettaessa kuin paikkojen rikkoutuessa riskit syytteeseenasettamisesta nousevat. Samalla se myös todennäköisesti vaikuttaa kohteiden valvonnan määrään. Kiinnijääminen, kun usein on vain ajan kysymys.
|
Purettavassa rakennuksessa pidetyn Tampere-miitin keskeytti poliisi vuonna 2008. |
Ehkei asia kuitenkaan ole aivan yhtä mustavalkoinen kuin sitä olen tähän mennessä esittänyt. Tälläkin hetkellä hylätyissä paikoissa piilee tuhoutumassa lukemattomasti käyttökelpoista, mutta arvotonta tavaraa, josta osalla on varmasti historiallista, jopa museaalista arvoa. Käyttökelpoisen materian tarpeeton hukkaanheittäminen tuntuu luonnottomalta. Ekologisesta näkökulmasta se on tismalleen sitä. Se on nopeasti kehittyvän teollisuuden ja kulttuurin ilmiöitä, joissa ei aina järki pysy mukana.
|
Joskus harvoin kohteet ovat kuin autenttisia museoita. |
Ironista kyllä, pitkään välinpitämättömyyden kourissa, hajoamisen eri tiloihin päästetty kohde ja sen sisältö tuntuu saavan arvon vasta sitten, kun joku toinen on siitä kiinnostunut. Tästä oivallinen esimerkki on dyykkaaminen. Dyykkaaminen tarkoittaa hyödynnettävien asioiden keruuta roskiksista. Siis toisen poisheittämän, tarpeettoman tavaran uudelleenhyödyntämistä. Kerättäviä asioita voivat olla pullot, ruoka, vaatteet ja muut tavarat. Kauppojen jätteinä poisheittämät, usein vielä täysin uudenveroiset tavarat ovat houkutelleet dyykkaajia siinä määrin, että jäteastiat sijaitsevat nykyään lukituissa roskakatoksissa estäen tavaraoiden uudelleenhyödyntämisen. Tässä kohtaa loppuu monella varmasti maalaisjärki, mutta bisnesmaailmassa on omat lakinsa. Samanlailla autiotalo sisältöineen saa lahota rauhassa vaikka mullaksi asti, mutta jonkun astuessa sen piiriin, se on yllättäen monelle arka asia. Eräs suomalainen UE-valokuvaaja totesikin taannoin lehtihaastattelussa hylätyistä rakennuksista:" Taloilla ei ole kenellekään merkitystä ennen kuin niitä aletaan kuvata".
|
Köyhän pieni omaisuus poikineen. |
Toden totta pelastettavaa ja kierrätettävää tavaraa hylätyistä paikoista löytyy. Toisen roska on toisen aarre. UE:ta ja tavaroiden ottamista ei tulisi aikaisemmin mainituista syistä johtuen sotkea keskenään. Siksi Syrjäseutu suosittelee tekemään esineistön "pelastamisen" luvanvaraisesti, jos vain omistaja löytyy. Matkamuistojen ottaminen ja kohteisiin murtautuminen ei kuitenkaan tee retkestä yhtään sen todempaa, eettisempää eikä ainakaan elämyksellisempää seuraaville harhailijoille.
Suomiskeneen on aina kuulunut sorkkaraudat ja karmit kaulassa ryskiminen Mitä enemmän tästä tulee mainstreemiä niin sitä enemmän alkaa sorkat viuhua ja kohteet tuhoutua. Ei tästä saa kokoperheen harrastusta Juha vaikka kuinka siitä unelmoisit. Aina ollaan harmaalla alueella ja siellä tullaan tulevaisuudessakin olemaan. Mukavaa ja feimintäyteistä kevättä. T: Halligan tool
VastaaPoistaFeimiä? Vaikka meistä harrastajista monet onkin mediassa naamansa paljastaneet, on feimistä puhuminen varmaan liioittelua.
PoistaMutta itse asiaan. Tätä harrastusta voi harrastaa monella tavalla. Jopa koko perheen voimin. Sen ei tarvitse olla sorkkarautojen heiluttamista ja sitä myöskin vakaasti toivon. Toki meitä on moneen lähtöön. Se pätee joka elämän osa-alueella. Itse haluan painottaa eettistä puolta, koska jo pienikin määrä sorkkaraudan heiluttajia saa luotua harrastukselle ikävän maineen. Kirjoituksella jo mainituin perustein, UE on suurimmalle osalle jotain ihan muuta.
Feimiä! Tätä touhua jo pitempään seuranneena on alkanut tuntua siltä että harrastetaan enemmän blogeja ja tykkääjien metsästystä somessa kuin itse UE:ta. Kuten mainitsit niin meitä on moneen lähtöön. Onhan se kiva saada arvostusta ja kunniaa tekemisistään, mutta jos toiminta tähtää suuriltaosin vain siihen niin se alkaa olla vähän surkuhupaisaa.
VastaaPoistaAika kovia syytöksiä vailla perusteluja. Periaatteessa minulla ei ole mitään puolustusvelvollisuutta varsinkaan, kun vastapuolella ei ole rohkeutta tehdä sitä omalla nimellään. Itsehän en kuitenkaan ole hakeutunut yhteenkään mediajulkaisuun, jos somea ei lasketa. Mutta olen kyllä saanut olla osallisena hienoissa projekteissa kuten YLE:n Prismassa. Muiden aktiivisten harrastajien julkaisutoimintaan suhteutettuna oma käytökseni ei ole juurikaan poikennut, mutta ilmeisesti joku siellä tuntee tekemiseni ja niiden taustat tarkemmin.
PoistaEn minä ole ketään syyttänyt, kerroin vain miltä toiminta minun silmiini näyttää ja näköjään näkemyksissäni on jotain perää koska otat ne syytöksenä. En myöskään kohdistanut sitä suoraan sinuun vaikka aatokseni täällä sinun blogissa esitinkin. Sinä Juha blogeinesi olet vain yksi muiden joukossa, et yksi ylitse muiden. Esimerkkejä näkökantaani tukemaan olisi kyllä, mutta ehkä on viisaampi jättää asian puiminen täällä sinun blogissa ja jatkaa joskus jossain muualla. Suosittelen kuitenkin miettimään asioita pidemmälle koska jotkin muutkin asiat kuin sorkkaraudat voivat olla haitaksi harrastukselle. T: anonyymi punaniska
PoistaOlen samaa mieltä tykkääjien metsästyksestä. En tosin kyennyt näkemään syy-yhteyttä tähän tekstiin aikasemmin. Jos olet seurannut blogia pidempäänkin, tiedät, että olen myös koko ajan painottanut sitä, että harrastus tuskin kestää suuria harrastajamääriä. Some-tykkäämiset ja harrastajakunnan kasvu ei mielestäni korreloi keskenään. Harrastuksesta voi olla moni tietoinen itse harrastamatta sitä. Se, että skenen ulkopuolella on kiinnostuttu urbaanien löytöretkeilijöiden saavutuksista, voi minun mielestä kääntää kaikkien eduksi. Tätä UE:n sanomaa kannattaa jakaa. Esoteerinen maantiede on yksi hyvä esimerkki siitä, Tavallaan hyvä, että otit aiheen esille ja mielestäni siitä tuleekin käydä keskustelua.
PoistaOletko muuten miettinyt, että tämän blogin tekeminen ja siihen liittyvä julkaisutoiminta saattaa johtua pelkästään siitä, että jakamisen tarve voi olla sen verran kova? Olen sen ohjannut näille omille sivuistoilleni, jonka voi jokainen kiinnostunut tarvittaessa tavoittaa. On vaikea sivuuttaa asiaa, kun kommenttiesi perusteella olen yksi niistä, joilla se tykkäämisten metsästys on itse tarkoitus. Siitäkin huolimatta, että olen vuositolkulla tauottomasti harrastanut ja tehnyt työtä lajin parissa ilman minkäänlaista kontaktia someen tai muuhunkaan mediaan. Somea en siis nää uhkana, se on vain yksi uusi harrastuksen ilmentymä, joka ei ole muuttamassa UE:n luonnetta mihinkään. Tykkäyksillä ei mitään saavuteta, mutta ei myöskään hävitäkään.
PoistaVoitko hieman täsmentää mitä etua on siitä, että skenen ulkopuolella ollaan kiinnostuttu harrastajien saavutuksista? Voihan julkisuuden myötä ilmestyä henkilöitä, joilla on kohteista sellaista tietoa, jota ei internetistä tai harrastajilta löydy. Itse olen törmännyt myös sellaiseen kiinnostukseen, jonka johdosta sorkkaraudat heiluvat ja kohteiden esineistö päätyy nettihuutokauppojen listoille. Kaikkea ei tietenkään voi vaikenemisella pelastaa, mutta
VastaaPoistamielestäni jakamalla runsaasti voidaan edesauttaa kohteiden tuhoutumista. Metalleista ollaan myös nykyään kovin kiinnostuneita.
Salainen luolastokaan ei sitten ollutkaan kovin salainen vaan paikasta alkoi Ylen jutun jälkeen tihkua runsaasti matskua nettiin. Onneksi sekin on taas lukossa ja säilyy toistaiseksi. Ei harrastajat kaiketi turhaan halua että esim. Fabon suomalainen UE-ryhmä on suljettu ryhmä, kai siinä on taustalla
samaa jonka perään minäkin kuulutan.
Mitä on UE:n sanoma?
Olen miettinyt asiaa kyllä ja herääkin kysymys miksi jakamisen tarve on niin kova? Tästä asiasta on vuosien varrella ollut paljon keskustelua ja nyt näkisin
että on aika taas keskustella siitä uudelleen.
Toki kaikella on kääntöpuolensa. UE voi kuitenkin antaa ihmisille paljon. Siihen parhaiten vastaa tämä SEG:n kirjoitus: http://esoteerinenmaantiede.blogspot.fi/2010/01/loytoretkeilijana-rakennetussa-maassa.html
PoistaUlkopuoliselle, vaikkapa blogin lukijalle, se voi antaa samankaltaisia oivalluksia. Löytää kauneutta jostain rumasta. Oppia arvostamaan paikkojen periferisiä olemuksia ja niiden historiaa, joka voi parhaimmillaan jopa säästää kohteita. Näin lyhyesti kiteytettynä edellä mainitun kirjoituksen pohjalta. Mitä tulee näihin kääntöpuoliin, niitä voi todella ennaltaehkäistä valitsemalla tarkoin julkaistavat kuvat ja kohteet. Mitkä sellaisia on, niistä voi toki aina taittaa peistä. Mutta sanomaa siis on välitettäväksi, koska Suomessahan tällainen rappiota ihannoiva kulttuuri ei ole erityisen voimissaan.
Salaisesta luolastosta tihkui jo Internettiin matskua jo ennen YLE:n juttua. Sehän oli vaan ajan kysymys keskeisestä ja näkyvästä sijainnistaan johtuen. Sain kyselyjä luolan sijainnista, joten YLE:n ohjelmasta ei itsessään saanut selkeitä vinkkejä sen sijainnista. Olen samaa mieltä siitä, että oli sen sulkeminen oli hyvä itse kohteelle.
Miksi jakamisen tarve on kova? Hyvä kysymys. Se on aika perustavanlaatuinen tarve ihmisellä, jota en osaa selittää tällä haavaa. Kaikenlainen kulttuuri huutaa vaan jakamista. Siihen me kaikki jollain tapaa syyllistytään.
UE voi todellakin antaa ihmiselle paljon. Kiitokset sinulle antoisasta tuokiosta ja palataan taas asiaan vaikkei maailma muutu netissä kinastelemalla. Siirryn nyt lueskelemaan tuota esoteerisen blogia.
VastaaPoistaKiitos itsellesi. Tämä oli avaava tuokio tosiaan. Tämänkaltaisia asiallisia keskusteluja olen monesti toivonut. Blogikin on osaltaan saavuttanut tehtävänsä yhtenä keskutelun avaajana.
PoistaKuvien, tietojen ja kokemusten jakaminen on monitahoinen juttu. Itse mieluusti keskustelen aiheesta muiden harrastajien kanssa, mutta en katso tarpeelliseksi levitellä tekemisiäni julkisesti kaikelle kansalle vaikkapa Facebookissa. Tästä syystä rajoitan julkaisutoimintani nykyään alan foorumeille (Q-elements ja UER, sekä jälkimmäisen tietokanta), irkkiin ja hyvin vähäisessä määrin suomalaisten UE-harrastajien Facebook-ryhmään. Toki minulla oli aikoinaan myös nettisivutkin, mutta se oli aikaa ennen sosiaalista mediaa ja tuntui silloin hyvältä idealta. No, vähänpä nykyään edes harrastan. Sen verran, että pätevyydet ja luvat pysyvät voimassa...
VastaaPoistaMitä sorkkarautoihin tulee, niin teetin erään toisen harrastajan kanssa titaanisen "yleisavaimen" statussymboliksi. En kyllä ole keksinyt sille UE:n tiimoilta mitään käyttöä. Ehkä sen voisi ottaa miittiin pullonavaajaksi, herättämään kunnioitusta.
Panostuksesi onkin ollut arvostettavaa tällä saralla muutenkin. Kaikkea ei tarvitse eikä ole syytäkään levittää. Uskon, että jokainen löytää ennemmin tai myöhemmin itselleen sopivan balanssin siihen. Minun mielestä on kuitenkin huomioitavaa, että suomalaisten UE-harrastajien FB-ryhmä on yhtä pätevä areena UE-henkiselle jakamiselle kuin mikä tahansa edellämainituista. On varmaankin totta somen UE-ryhmiin ajautuu epämääräistä porukkaa helpommin. Mutta se sama mahdollisuus on foorumeilla ja IRC:ssä. Koska ryhmäläisten motiiveja ei ole käytännössä mahdollisuutta valvoa, on tärkeämpää keskittyä siihen mitä julkaistaan ja miten. Facebook, kuten kaikki uusi, saattaa tuntua pelottavalta tällaiseen, mutta se on tullut jäädäkseen. Siksi UE:n kirjoittamattomien sääntöjen valistaminen ja toistaminen tuntuu entistäkin tärkeämmältä. Sitten on tietysti ryhmiä, jotka ei halua sitoutua UE:een ja tekee sitä ihan eri lähtökohdista. Sille me emme voi mitään. Omalla esimerkillämme voimme kuitenkin näyttää tietä tai ainakin hyvän vaihtoehdon.
PoistaMeidän on myös aika herätä siihen, että tämä ei ole enää vain pienen kuppikunnan laji. Sen, joka IRC:ssä murahtelee uusille jäsenille. Facebookista näemme, että pitkäaikaisia harrastajia tunkee puskista. Tyyppejä, jotka eivät ole mieltäneet ennen termiä UE omakseen. TV-ohjelma aiheesta oli vain ajan kysymys ja se on seurausta pitkäaikaisesta kehityksestä, jossa UE tehnyt itseään näkyvämmäksi jo ennen kaikkea tätä. UE nykymuodossaan on ollut jo alusta lähtien näkyvää toimintaa. Ei tarvitse miettiä kuin dm-expiä tai Ninjaliciouksen puuhia. Mihinkä se siitä muuttuisi? Jakaminenhan on ollut eräänlainen pohja ja inspiraation lähde usean harrastajan toiminnalle tai sen alkuunpanemiseksi. Siksi jälleen peräänkuulutan tapaa miten se tehdään ja minkälaista viestiä me halutaan antaa sillä.
PoistaMurMur, murinaa irkistä. Ei oo kiva että teet meistä irkkaajista peikkoja Strangler.
VastaaPoistaYstävällisin terveisin,
Nila
Anteeksi, Nila. Se ei kyllä ollut täysin paikkansa pitävä vertaus. Lähinnä viittasin tietynlaiseen sisäänpäinkääntyneisyyteen mitä lajissa on ollut havaittavissa. Muun muassa itsessäni. Mukavaa kuitenkin huomata, että keskustelua seurataan. Edes jollain tasolla. Toivottavasti tuo aikaisempi helmikuun bloggaus jotenkin hyvittää tämän.
PoistaEi hätää. Heitän sulle juttuvinkin, että aiheestahan voisi tehdä oman bloggauksen nyt kun on tullut auvoinen avoimuuden aikakausi. Helmikuun jutussakin oli maininta salailukulttuurista ja mielestäni sekin on merkittävä osa skeneä. Vaikka aihe on vaikea, voisi juttu poikia hedelmällistä keskustelua.
VastaaPoistaHyvä. Haaste on otettu vastaan. Olet oikeassa. Salailukulttuuri on merkittävä osa skeneä ja sitäkin puolta on syytä vaalia. Annan aiheen hetken aikaa muhia pääkopassani ja jos kukaan ei asiaa ehdi tuoda ennemmin esille, saatan kehittää siitä jotain. Kaikki apu ja pointit, mitä asiasta tulee mieleen on tervetulleita. Ne voi laittaa vaikka sähköpostilla ja voihan tätäkin keskustelunrimpsua jatkaa, jos se on yhtään sovelias alusta sille.
PoistaFoorumillahan on aikoinaan väännetty kättä "sisäpiiristä", salailukulttuurista ja suljetusta alueesta julkisella foorumilla. Valitettavasti asianomainen on poistanut omat viestinsä.
PoistaJuu, muistan tapauksen. Pitäisi kai lukea uudelleen, sillä suurin osa siitä keskustelusta on ehtinyt jo unohtua.
PoistaVaikka omakin naama on lehdessä näkynyt ja jonkun verran on saanut nautiskella hyväksyvästä skenepöhinästä ja olalle taputtelusta, niin olen entistä enemmän sitä mieltä että kaikki julkisuus on pahasta. Monet lehtijutut UE:sta ovat olleet harmittomia, joskin turhia. Pelkäänkin että tv-ohjelma houkuttelee skeneen juuri sitä ei-toivottua ainesta. Onneksi joku yksittäinen ohjelma unohtuu nopeasti. Eiköhän tämäkin aihe hautaudu nopeasti kaiken bb-kuonan alle.
VastaaPoistaTreStalkers on pitänyt arkaluonteisten kohteiden osalta kahden vuoden karanteeniaikaa kuvien julkaisulle. Suosittelen tätä käytäntöä kaikille. Kannattaa pitää maltti matkassa ja harrastaa itselleen, eikä muille. Salamyhkäisyys on hyve.
Itse tulen heiluttelemaan sorkkarautaa jatkossakin kuten ennen. En siksi että sillä mihinkään murtauduttaisiin, vaan nimenomaan vastaiskuna UE:n muuttamisesta yleiseksi perhepiknikiksi.
Uskon tuon TV-ohjelman tosiaan unohtuvan. Tuskin massat ja BB-katsojat YLE:n Prisma-ohjelmia edes seuraakaan. Joskin olihan se skenessä huomattava asia, joka muistetaan ainakin hetken.
PoistaKahden vuoden karanteeniaikaa suosittelee myös Syrjäseutu ja on jo aiemmin kirjoittanut aiheesta tämän: http://www.syrjaseutu.fi/2013/11/vinkkeja-kohteita-koskevan.html
Salamyhkäisyys on tietyissä asioissa hyvä. Sille Syrjäseutukin perustuu. Kaikkea ei paljasteta vaan mieleni mukaan sopivasti, mikä lisää aiheen kiehtovuutta. Kaikki me jaamme omasta toiminnastamme jotain, niin myös sinäkin. Mihkä rajat sitten väännetään on pitkälti jokaisen oma juttu, joka on yksi keskustelunaihe lisää. Aika ja kokemus yleensä kouluttaa siihenkin. Itse olen harrastanut paljon itselle, tämä blogi ja muu elämä on vaan tuonut toisenlaistakin näkökulmaa UE:hen. Vieläkään en ole kuullut hyviä perusteluja, miksi ei perhe voisi kevyttä UE:ta harrastaa kuten jotain juoksuhautojen koluamista tai Keimolan moottoriurheilustadionilla käppäilyä. Varsinkin, kun sitä tehdään jo. Kaikki kunnia stalkkereille, mutta onko teidän malli sitten ainoa oikea? Vai oletteko yksinoikeutetteja moiseen toimintaan? Tuskin. Annetaan tilaa muullekin. Eiköhän ne teidän kohteet kuitenkin poikkea siitä perhepiknikistä aika lailla. On paljon ihmisiä, joita edes kiinnosta sellainen rymyäminen mitä te harrastatte. Syrjäseudun tekemien haastattelujen pohjalta on tullut huomattua, että monilla on oma fokus tässä hommassa.
Nyt on kuitenkin virhekäsitys vallalla siitä, että tästä tehtäisiin jotain hittilajia. Tai minä olisin sitä tekemässä. Ei. TV:ssäkin sitä käsiteltiin pitkälti arkeologian ja sukelluksen näkökulmasta. Ne, jos mitkä ovat vaativat oikeasti paljon perehtymistä. Tämä blogi kymmenine kirjoituksineen on liian työläs asiasta todella kiinnostumattomalle käydä läpi. Kuten todettu, teen tätä blogia lähtökohtaisesti omaksi ilokseni ja UE:een perehtyäkseni. Ulkoinen suitsutus on vaan palkitsevaa sille työlle.
Kyse ei ole siitä ettenkö hyväksyisi sitä, että käydään vauvauinnin jälkeen katselemassa perheen kanssa juoksuhautoja. Kyse on siitä että se ei ole urban explorationia. Se on juoksuhautojen katselua perheen kanssa.
PoistaSe mitä en hyväksy, on se että julkisesti UE:sta koitetaan vääntää jotain sellaista mitä se ei ole.
Jos jollekin harrastajalle on ongelma se, että UE on tasapainoilua harmaalla alueella laillisen ja laittoman rajamailla, suosittelen vaihtamaan harrastusta.
Mikään määritelmä ei käsittääkseni rajaa esimerkiksi lapsia pois UE:sta. Lapsenahan moni meistä tämän on aloittanutkin, vaikka sitä ei silloin UE:ksi mieltänytkään ja ehkä se ei edes ollutkaan sitä. Moni meillekin tuttu tyyppi on homman aloittanut reilusti ennen aikuisikää ihan UE-nimen alla.
PoistaLain harmaalla alueella me monet liikutaan. Se on selvä. Lakihan ei ole koskaan mikään yksiselitteinen juttu. Kyse on pitkälti tulkinnasta. Sitten on tietenkin niitä paikkoja, jonne mennään, vaikka tiedetään olevamme lainsuojaamattomia. Tosin kaikki ei sitä tee, mutta ovat hekin silti harrastajia. Lähtökohta harrastamiselle on väärä, jos lähdetään siitä, että lain harmaalla alueella on pakko liikkua. Ei kaikkien tarvi olla sitä HC-porukkaa. Tässä meidän näkemyksemme eroaa ja siitä on ehkä turha vääntää sen koommin peistä.
Hyvä Juha, ei tässä ole kyse harrastajien iästä, vaan kyse on siitä mikä on ja mikä ei ole UE:ta. Pitää ilmeisesti vääntää rautalangasta? Se että katsellaan juoksuhautoja perheen kanssa ei ole UE:ta, mutta se että mennään perheen kanssa Näsinneulan yleisöltä suljetulle näköalatasanteelle omin luvin on UE:ta. Näetkö eron?
PoistaUrban Exploration on yleisöltä suljettujen tilojen väliaikaista luvatonta haltuunottoa. Ja se on kiellettyä. Eri asia onko se rangaistavaa tai moraalisesti kovin väärin. Se riippuu tapauksesta.
Ja edelleen väännän rautalangasta: lain harmaalla alueella on valitettavasti pakko liikkua jos harrastaa UE:ta. Se on tämän homman ydin. Mutta ei UE:n hienous ole kielletyn tuntu itsessään, vaan ne paikat ja niiden tunnelma, uteliaisuuden tyydyttäminen.
Suosittelen perehtymään aiheeseen tarkemmin, myös ulkomaisesta vinkkelistä. Vaikka tällaiset blogit tulevat ja menevät, voivat ne silti aiheuttaa paljon väärinkäsityksiä. Etenkin jos ne noteerataan mediassa, kuten Syrjäseutu on yllättävänkin laajalti noteerattu.
Aina kannattaa vääntää rautalangasta. Ainakin minun tapauksessa. Vihjailut vie keskustelut usein väärille urille.
PoistaNäen kyllä eron, mutta edelleenkään en näe sitä, että UE:n pitäisi pelkästään olla luvatonta, kun osa hylätyistä kohteista ei luvattomuuden kriteerejä täytä. Yrityksistämme huolimatta asia ei tällä hetkellä näytä etenevän tässä keskustelussa sen pidemmälle. Yritän tehdä parhaani ja ottaa suosituksesi huomioon. Ehkä keskustelu avautuu myöhemmin uudella tavalla molemmin puolin.
Tämä keskustelu saattaa olla ollut hyödyllisempi minulle kuin sinulle. Jatkakaamme pohdiskelua ja aiheen määrittelyä hyvässä hengessä muilla alustoilla, esim. siellä kuppikuntalaisten IRC-kanavalla. :)
Poista