lauantai 2. toukokuuta 2015

Syrjäseudun toinen vuosikatsaus

Syrjäseutu täyttää tänään 2 vuotta. Mitä on tapahtunut kuluneena vuonna? Mikä on Syrjäseudun tarkoitus ja tulevaisuus? Ne ovat kysymyksiä, jotka ovat askarruttaneet allekirjoittanutta viime aikoina.

Kuluneen kauden tapahtumia

Ensimmäisenä toimintavuotena saavutettiin paljon. Näkyvyydessä homma lähti raketin lailla nousuun. Esiintyminen valtakunnallisessa mediassa, TV:ssä ja lehdissä, ei ollut itse tarkoitus. Joskin ne olivat osoitus onnistuneesta työstä, joka oli suomalaisen UE-skenen toimintatapojen ja arvojen välittäminen laajempaan tietoisuuteen. Tällä samalla linjalla jatkettiin myös toisena vuonna. Se tapahtui useilla haastatteluilla ja kirjoituksilla harrastajistosta. Harrastusta ja harrastajia tuntematonkin saattoi saada jonkinlaisen näkemyksen siitä, mistä on kyse. Joskin todettakoon, että haastatellut ovat useimmat olleet vakaumuksellisia aktiiviharrastajia. Puutteeksi laskettakoon, että yhtäkään naista parista pyynnöstä huolimatta ei saatu haastateltavaksi eikä yhtäkään vasta-alkajaa.

Juha Nyman, Syrjäseutu-blogin perustaja, Iltalehdessä (4.3.2015).
Blogin pyörittämisen aikana sosiaalisessa mediassa keskustelupalstat autiotaloista, hylätyistä paikoista ja metsälöydöistä ovat suorastaan alkaneet tulvia käyttäjien kuvia. Jopa siinä määrin, että tuossa kaikessa on mahdotonta pysyä enää kärryillä. Muutos on huomattava siksi, että tällaiselle toiminnalle ei ennen ole ollut mitään tiettyä paikkaa lukuunottamatta Q-elementsiä, joka sekin edellä mainittuihin verrattuna on ollut huomattavan hiljainen. Näissä ryhmissä saattaa olla päivittäin kymmenittäin uusia "löytöjä", joita esitetään kuvin. Autioista paikoista ja "metsälöydöistä" on tullut julkista riistaa, joka on tietysti eräänlainen huolenaihe. Toisaalta on ollut hienoa huomata, että UE-harrastajien hyväksi havaittu salailukulttuuri on laajennut jossain määrin myös näihin ryhmiin. Julkisesta sijaintien jakamisesta ei ole tullut suoranaista käytäntöä kuten olisi voinut pelätä.

Vuoden 2015 alussa on UE-skenessäkin ehtinyt jo tapahtua. Pitkäikäisin sivusto ja ainoa päivittyvä UE-sivusto, Petri Volasen Autiot ja Unohdetut, katosi palveluntarjoajan ongelmien vuoksi Internetistä. Tosin materiaali on nyt siirretty omaan Facebook-ryhmäänsä. Kuin korvauksena julkaistiin Urbanex Ninja-sivusto. Yle Fem-kanavalla esitetty Autiotalokohtaloita oli sekin yksi vuoden kohahduttajista. Joskaan ei pelkästään positiivisissa merkeissä, sillä sarjassa näytetty traagisen historian omaava Uunisurmatalo purettiin samana päivänä ohjelman esityksen kanssa. Tuskin aivan sattumalta ja sekös herätti närää.

UE-rintamalla siis tapahtuu.

Kolmas kausi. Lopettaako vai jatkaako?

Monen sitä tietämättä, Syrjäseudun lopettamissuunnitelmia käytiin läpi jo viime vuoden puolella. Blogin ylläpitäjän ajanpuute on osaltaan hankaloittaa blogin säännöllistä julkaisutahtia, mikä on tehnyt sen työstämisestä joskus stressaavaakin. Lukuisissa aiheissa ja kirjoituksissa alkaa myös tulla se piste vastaan, jolloin tulee helposti toistettua jo itseänsä. Syrjäseudun tehtävä on monessa mielessä jo tehty, sanottava sanottu ja tavoitteet on saavutettu. Nämä seikat puhuvat lopettamisen puolesta. Blogia ei myöskään koskaan suunniteltu jatkettavan ikuisesti. Aika aikaa kutakin.

Toisaalta Syrjäseutu on edelleen hyvä julkaisualusta UE:ta koskevalle esitelmöinnille varsinkin nyt, kun se on vakiinnuttanut asemansa ihkaomassa kastissaan. Blogin totaalisen lopettamisen sijaan vaihtoehtona on säännöllisen julkaisutahdin hylkääminen, siirtyminen verkkaisempaan kauteen. Ajan hermolla olemisen sijaan painopiste olisi tällöin entistä enemmän blogistin omissa seikkailuissa kuten vaikkapa Luovutetun Karjalan reissukertomuksissa. Tämä jälkimmäinen vaihtoehdoista lienee lähempänä Syrjäseudun tulevaisuudennäkymää.

Tosiasia on myös se, että Syrjäseudulla on paljon julkaisematonta materiaalia, osa valmista ja osa keskeneräistä. Ainakin niitä ja jo tehtyä Luovutetun Karjalan kolmatta osaa sekä loppukesälle suunniteltua nelososaa on lupa odotella vielä jatkossakin. Mitä sen jälkeen tapahtuu, jää nähtäväksi.

Löytörikasta kesää toivoo: Syrjäseutu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti