perjantai 5. lokakuuta 2018

Linkit: UE-videot

Hyvistä UE:n tunnelmaa välittävistä videoista on mielestäni ollut jatkuva pula. Useimmat esimerkiksi Youtubesta katsottavat dokumentit tarrautuvat liikaa unettavaan selittelyyn. Urbex on sitä tuolle ja tätä sille. On luultavasti mahdotonta ymmärtää koko UE:n viehätystä, jos ei pääse itse kokemukseen mukaan. Mutta tarjontaa kuitenkin on.

Koska Syrjäseudun omat resurssit ja taidot ovat vajavaiset videoiden tuottajana, haluan jakaa muutaman katsomisen arvoisen klipin, videonpätkän tai dokkarin, josta tunnelma välittyy kirkkaasti ja se on toteutettu laadukkaasti ilman ylimääräistä hölötystä. Aiemmasta Syrjäseudun linkkilistasta UE-videoihin on kulunut jo yli 5 vuotta. Videoiden määrä ja laatu on näinä vuosina noussut edelleen. Kelvollisen videon tallentamiseen ei välttämättä tarvita enää huippukalliita vehkeitä, mikä tietysti mahdollistaa useampien ohjaajanalkujen ulostulon.

Tämän vuoden päräyttävin ilmestys oli YLE Areenassakin näytillä ollut Urbex - omalla riskillä. Kahdeksan-osainen dokumenttisarja vie maailman "taitavimpien löytöretkeilijöiden" mukaan seikkailuihin ympäri maailmaa, joten ihan mitään keskivertosankareita sarjan päähenkilöt eivät ole eikä sarja luo kuvaa UE:sta sen koko hienoudessaan. Esimerkiksi katoilla supersankarin tavoin pomppiva venäläinen Oleg oli kaikessa yltiöpäisyydessään sarjan koukuttavin vetonaula. Siltikin ja siitä syystä sarja on viihdyttävä, visuaalisesti vaikuttava ja siihen on panostettu. Tällä hetkellä sitä ei löydy suomi-tekstein YLE Areenasta, mutta Youtubesta ja Red Bullin sivuilta se on katsottavissa.

Linkki: Urbex: Enter at Your Own RiskVenäjän Steve Duncanista, Vadim Mikhailovista, löytyy RT Documentaryn kanavalta kiinnostava videonpätkä englannin kielellä. Se ei ole ensimmäinen Mikhailovista, mutta taatusti tasokkain, mitä olen nähnyt. Vadim Mikhailov on vuodesta 1990 toimineen Diggers of the Underground Planet-ryhmän perustaja. Hänen tunnetuimpiin saavutuksiinsa kuuluu Moskovan teatterikaappauksessa avustaminen. Hän opasti erikoisjoukot sisälle salaista reittiä pitkin panttivankikriisissä. Erikoisjoukkojen tekemä operaatio puolestaan hoidettiin kyseenalaisin keinoin. Ilmeisesti hän ja hänen perustama ryhmänsä toimii nykyään ainakin jollain tasolla yhteistyössä viranomaisten kanssa. Joka tapauksessa maanalaiset kohteet Moskovan alla saavat kenen tahansa kuolan valahtamaan suupielestä.

Linkki: Under Moscow

Rust Paradise - Ghost Buildings on yksi neliosaisesta dokumenttisarjasta, joka liittyy vahvasti UE-kohteisiin. Silti se ei ole mikään UE-dokumentti, vaan dokumentti eräistä maailman tunnetuimmista hylätyistä ja raunioituneista paikoista. Siinä pureudutaan kohteiden taustoihin ja tulevaisuuden näkymiin. Visuaaliseen ilmeeseen on satsattu aikaa ja rahaa. Dokumentti on juuri nyt ajankohtainen, sillä se on tehty tänä vuonna ja on katsottavissa 24.11.2018 asti. Dokkari on ranskalainen, mutta sisältää englanninkielisen tekstityksen.

Linkki: Rust Paradise - Ghost Buildings

Rust Paradisen muut osat ovat Car Cemeteries, Military Vehicles ja Marine and Railway Remains. Näitä en ole ehtinyt vielä katsoa, mutta pikavilauksen perusteella ne ovat samaa laatua kuin aiemmin mainittu Ghost buildings.

Linkit:

Car Cemeteries (katsottavissa 26.11.2018 asti)

Military Vehicles (katsottavissa 25.11.2018)

Marine and Railway Remains (katsottavissa 25.10.2018 asti)

Youtubesta löytyy useiden harrastelijoiden omia kanavia, josta löytyy loputtomasti katsottavaa. Vain harva pystyy pitämään jonkinlaista mielenkiintoa yllä. Tusinan verran eniten tilattuja ovat saaneet oman sivunsa esittelyyn, mutta toki tekijöitä on enemmänkin eikä laatu aina korreloi tilauksien määrän kanssa. Suomestakin löytyy useampi tekijä. Esimerkiksi tätä kirjoittaessa englanniksi kommentoiva Urban Exploration with Janne Flinck hallitsee suomalaisten kärkipaikkaa peräti reilulla 37 000 tilaajalla. Seuraavana tulee Syrjäseudun kanssakin usein yhteistyötä tekevä Urbanex Ninja lähes 10 000 tilaajalla. Mainittakoon, että Urbanex Ninja on ainoa näistä, joka tekee videonsa suomenkielellä. Kolmantena on rallienglannilla hurmaava Syrbex Finland Exploration, joka on jo huomattavasti vaatimattomimmissa luvuissa. Suosituksena ulkomaiselta listalta voisin vinkata pari jaksoa (autokaivos, terästehdas).

Linkki: Best Youtube channel - abandoned places

Kun etsin tietoa "Ihmelaitoksesta", joka esiintyi yhtenä kohteena reissukertomuksessa Luovutettu Karjala: Viimeistä kertaa, päädyin Youtubeen käyttäjän Ninurta sivulle. Käyttäjän tililtä löytyy useita tasokkaita ja tunnelmallisia videoita venäläisistä ja entisen Neuvostoliiton superkohteista.

Linkki: Ihmelaitos

Syrjäseudun aikaisempi UE-dokumentit linkkilistaus vuodelta 2013.

Linkki: SS: UE-dokumentit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti