keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Aloitus

Suomessa on lukematon määrä unohdettuja rakennuksia ja rakenteita. Latoja, autiotaloja, kerrostaloja, tehtaita, linnoitteita, muuntajia sekä laitoksia jne. On myös muita mitä eriskummallisimpia ihmisten muokkaamia paikkoja: louhoksia, joutomaita, kaivoksia tai raunioita, joissa luonto on jo ottanut vallan ja kasvanut päälle. Suomen kallioperään on louhittu ja rakennettu eri tarkoituksia palvelevia tiloja ja tunneleita mm: väestönsuojia, viemäreitä, huoltotunneleita, rautatietunneleita ja bunkkereita. Vastapainoisesti huikeita näkymiä korkeuksista tarjoavat sillat, nosturit ja tornit. Syrjäseuduilta voi löytää ihmisten hylkäämiä koneita, metsäautoja tai hylkyjä. Lista on loputon. Kaikki tämä voi kuitenkin houkuttaa urbaania löytöretkeilijää.

Tuiskuisassa erämaassa samoilevat retkeilijät ovat löytäneet epätodellisen näyn.  (Kuva: Marko Leppänen)
Yhteistä urban explorationista (UE) kiinnostuneille on mieltymys ruosteeseen, homeeseen ja rappioromantiikkaan. UE-kohteista voi löytyä sen lisäksi yksityiskohtia, esineitä, kuvia ja kirjoituksia menneestä ajasta. Kaikessa hylätyssä henkii menneisyys vahvana. Sen kokemisen läheisyys koskettaa tutkijaansa eri tavalla kuin museossa. Toisaalta toinen UE-harrastaja saattaa seikkailla vasta rakenteilla olevassa talossa tai nosturissa. UE voi samaan aikaan olla historian tutkintaa, muuttuvan kaupunkikuvan dokumentointia tai vain seikkailua ilman suurempaa motiivia kuin uteliaisuus. Yhteisiä nimittäjiä tässä lajissa ei välttämättä ole. Paitsi ehkä; nähdä jotain, mitä muut eivät näe ja mennä sinne, minne muut eivät mene.

Tunnelit; niistä voi harva nauttia.
Tämä sekalainen ja järjestäytymätön joukko toimii osa autuaan tietämättöminä toisista samankaltaisista ja osa nimimerkkien suojissa Internetin kasvottomassa maailmassa. Varovaisuus kalvaa heitä, vaikka tarvetta tarinoiden ja kokemusten jakamiseen löytyykin. Urban exploration on usein epämääräistä toimintaa epämääräisissä paikoissa.

UE-miitti Oulussa 2008. (Kuva: Nokimusta)
Näitä seikkailijoita, seikkailuja ja asioita varten perustan täten Syrjäseutu-blogin. Sen tarkoituksena on valottaa, mitä tapahtuu kuvien ja kulissien takana. Blogin ajatuksena on pureutua hieman syvemmin aiheeseen eri asioiden, tekijöiden ja kohteiden kautta retkikertomuksia ja kuvia unohtamatta. Toivon, että blogi myös herättää keskustelua ja ajatuksia. Jokaiselle aihepiiristä kiinnostuneelle toivotan antoisia lukuhetkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti