Kuka muistaa vielä Strangler's Industrial Pastin? Toivottavasti ei kukaan. Se oli kuitenkin allekirjoittaneen ensimmäinen urban exploration-nettisivusto, joka pyöri hetken aikaa vuosina 2008-2010. Sitä edelsi vaatimaton picasa-kuvasivusto. Ne olivat jollain tapaa tämän blogin edeltäjiä. Ensimmäisiä yrityksiäni jakaa UE-kokemuksia muiden kesken.
|
Kuka muistaa tämän? Industrial Pastin kansikuva. |
Homma alkoi kuitenkin 2007 muutettuani Tampereelle Pispalanharjulle, jonka pohjoispuolella sijaitseva Santalahden teollisuusmiljöö veti minut tietämättäni mukaansa yhä jatkuvalle seikkailulle. Tästä voisi helposti päätellä, että olen melko uusi lajissa, mutta eipä ole urban explorationin historia Suomessakaan kovin pitkä - ainakaan nimensä puolesta, sillä seikkailijoitahan on historia pullollaan. Merten takaa tänne rantautunut laji on luultavasti noteerattu ensimmäisiä kertoja 1990-luvun lopulla, jolloin ensimmäiset suomalaiset UE-nettisivut saivat alkunsa. Vasta 2005 perustettiin Suomen UE forum nimeltä Q-elements, joka on kasvanut useiden satojen yksinäisten harrastajien tapaamispaikaksi. Tämän samaisen foorumin myös löysi muuan Strangler, kun kaltaisiansa etsi ja seikkailut ulottuivat yhä laajemmalle.
|
Santalahden teollisuusmiljöötä 2007 |
Kohteiden etsinnästä, löytöretkeilyistä ja niiden suunnittelusta tuli pian hallitseva osa elämää. Jopa siinä määrin, että vaihdoin asuinpaikkakuntaakin vain harrastuksen tähden. Se puolestaan avasi uusia ovia. Ei pelkästään kohdepuolella vaan sain uusia kontakteja, jotka olivat kiinnostuneita osittain samoista asioista, mutta hiukan eri lähtökohdista. Etenkin Romanttisen maantieteen- sekä Esoteerisen maantieteen seura ovat olleet luomassa idearikkaita aihepiiriä osittain koskettavia tapahtumia konferessien muodossa. Hajanaisesti ympäri Suomea sijoittuneiden Urbaanien löytöretkeilijöidenkin kesken on ollut harvakseltaan nk. miittejä, mutta sattuneista syistä yhteydenpito on yleensä runsaampaa lähialueilla toimijoiden kesken.
|
IV maailmankonferenssi Suomenlinnassa |
Yksityiselämäkin on muuttunut näiden vuosien aikana. Perustin perheen ja siirryin vakituiseen kokoaikatyöhön. Ne on asioita, jotka on hyvä huomioida ennen seikkailua. Intohimoinen suhtautuminen urbexiin on kuitenkin säilynyt vahvana ja tarve jonkinlaiseen aiheeseen liittyvän materiaalin suoltamiseen on kanavoitunut tätä ennen lähinnä Facebookiin ja retkeilijäin konferensseihin. Suomalaista UE:ta käsittelevää kirjaa on työstetty myös ajatuksen tasolla, mutta tällä hetkellä meikäläisen rahkeet eivät riitä siihen, joten hivenen hennommalla otteella tehty blogi ajanee asiaa paremmin. Tätä aloittaessa työstän blogia yksin, mutta matkan varrella on kertynyt monipuolisesti alan kontakteja, joiden avulla uskon pystyväni tuottamaan monipuolista materiaalia. Päätän tämän Kimi Räikkösen sanoihin:" Sen näkee sit".
Linkkejä:
http://romanticgeographicsociety.blogspot.fi/
http://esoteerinenmaantiede.blogspot.fi/
http://hbl.fi/nyheter/2012-03-15/i-en-overgiven-silo-ar-frihetskanslan-stark
http://ylioppilaslehti.fi/2012/09/rappioretki/
Jos UE-historiasta Suomessa haluaa jotakin mainita, niin aikanaan "the site" oli kyllä nyt jo edes mennyt Spivey Point, Tampereen poikia nekin. Silent Wall lienee myös yksi tunnetuimmista sivuista "alkuajoilta".
VastaaPoistaHomma on varmaan lähtenyt Suomessa käyntiin 2000-luvun alkupuolella ja todellinen räjähdys on sitten tapahtunut blogialustojen ja erityisesti digikuvauksen yleistyttyä. Muun muassa Finnish Urban Exploders (sic) sivusto edustaa sellaista kotikutoista, html-koodilla väännettyä sivustoa ja löytyy vielä verkosta, vaikka viimeinen päivitys on vuodelta 2003.
Yksi historian merkkipylväs pitää vielä mainita - Vuonna 2005 UE-puolen legenda, nyt jo edesmennyt Ninjalicious julkaisi ainakin itselleni tärkeän kirjan - Access All Areas: a user's guide to the art of urban exploration.
Kiitos kommentista. Spivey Point on varmaan monen meidän yksi innoittajista. Sivustoja tosiaan on ollut muitakin. Spivey Pointin takapirun tuntien tiedän heidän toimintansa alkaneen jo 90-luvun puolella. Spivey Pointista olisi tarkoitus vielä tarkemmin kirjoitella myöhemmin, jos saadaan tapaaminen ja lupa aikaiseksi.
VastaaPoistaNinjaliciouksen kirjan omistan itsekin ja ehkä sillä on osansa myös tämän blogin synnyssä. Koska käsittelen tässä lähinnä vielä suomalaista UE:ta, en nähnyt tarpeelliseksi mainita tätä seikkaa. On myös mielestäni hieman epäselvää, mikä sen vaikutus on ollut suomalaisessa skenessä. Se kuitenkin käsittelee teemoja kuten sadevesitunneleita ym. isojen kaupunkien kohteita, joita ei Suomessa paljonkaan ole. Näihinkin aiheisiin palataan tarkemmin jatkossa.